2013. augusztus 30., péntek

Rizstej házilag

A neten bolyongva rengeteg házilag elkészíthető tejjel találkozhatunk. Mivel nagyon szeretném a bolti tejet kiiktatni az étrendemből, ezért elhatároztam, hogy nekiállok és kipróbálom a házi rizstejet.


Kétfajta elkészítési módot találtam, a főzős és az áztatós verziót, bevallom, nekem az utóbbi volt a szimpatikusabb. Ezen a linken találkoztam a szupergyors rizstej receptjével, amit ezennel is hálás szívvel köszönök!

Este beáztattam 10 dkg barna rizst, majd a konyhapulton hagytam másnap délutánig pihenni.

Miután ázott majdnem 1 napot, leöntöttem a vizet a rizsről és a turmixba tettem kb 5 dl tisztított (szűrt) vízzel egyetemben. Nekünk pult alatti víztisztítónk van az Amway-től, nagyon szeretjük, főzésre és ivásra kizárólag ezt a vizet használjuk.



Beindítottam a botmixert és kb 2-3 percig járattam.



Ezután az elegyet leszűrtem egy sűrű szövésű szitán és ízesítettem 30 g mézzel és pár csipet himalája sóval. Ízlésünk szerint nem csak mézzel, hanem steviaval, eritrittel, cukorral is elkészíthetjük.



Jól megkavargattam és felöntöttem még annyi vízzel, hogy 1 liter itókát kapjak.




Hűtőben tárolandó frissen elkészült rizstejünk, kb. 2-3 napig őrzi meg a minőségét, tehát ipari mennyiség elkészítésére ne adjuk a fejünket! :)


A megmaradt rizspépre még nem találtam ki semmi okosat, de ha a Kisebbik és a Nagyobbik engedi, akkor utánanézek a neten, milyen finomságban tudná második életét élni,,, Mert ugye pocsékolni vétek és nem is szeretek,,, :)

Az első benyomás teljesen pozitív volt, még Neki is ízlett a maga módján,, :)

A bolti rizstej igencsak drága, házilagos elkészítése lényegesen olcsóbb. 1 liter házi rizstej a barna rizs árától függően 100-150 forint, negyede a bolti verziónak, legnagyobb előnye, hogy tudjuk, mi is van benne.

Gluténmentes és laktózmentes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése